donderdag 2 september 2010

De moslima die a.s. maandag haar broodtrommeltje meeneemt is een heldin


Door Carel Brendel

“Hoe voelt de moslima zich die op maandagochtend met haar broodtrommeltje naar de verplichte inburgeringcursus gaat?” Die zin uit de uitgelekte brief van CDA-kopstuk Ab Klink moest ik even op me laten inwerken.

Mooi onderwerp voor Trouw, Zembla of Netwerk. Ik zie de collega al voor me, die vandaag op de redactievergadering voorstelt om komende maandag een moslima te ’volgen’ op weg naar de inburgeringcursus.

Ho! Wacht even! Het is ramadan! Nou en, dat maakt het alleen maar interessanter. Naar schatting 12 tot 35 procent van de Turken in Nederland bijvoorbeeld vast niet tijdens de ramadan. De motieven zijn individueel; omdat ze eigenlijk niets met de islam hebben, omdat ze het ongezond vinden, of om wat voor persoonlijke reden dan ook. Meestal gebeurt het niet-vasten heimelijk uit angst voor de reacties uit de omgeving.

De sociale druk neemt toe, mede als gevolg van de ramadanpropaganda in de gevestigde media en het iftartoerisme van politici en andere gezagsdragers. Als zelfs niet-moslims er van uitgaan dat je moet vasten, dan wordt het voor de individuele moslim wel heel moeilijk om dat niet te doen.

Daarom vraag ik me af hoe een moslima met een broodtrommeltje zich komende maandagochtend voelt onder de verwijtende blikken van andere moslims. En ik hoop dat de CDA-dissidenten Ab Klink, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, die zo bang zijn voor gedoogsteun van de PVV, meegaan om deze niet-vastende moslima moreel te steunen in haar gevecht tegen de groepsdwang.

Want de moslima die aanstaande maandag haar broodtrommeltje meeneemt naar de inburgeringcursus is een heldin.

Geplaatst op 2 september 2010

Het verraad van links

Weer eens een voltreffer van Karel Brendel!