maandag 5 april 2010

Draaideurpiraten

Moeten we hier nu echt trots op zijn?

Hr. Ms. Tromp ontwapent volledige piratengroep

Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Tromp heeft vandaag in totaal 12 piraten ontwapend. Zij maakten deel uit van 1 volledige piratengroep.

De 2 aanvalskiffs en een moederskiff werden op een afstand van 16 nautische mijlen gedecteerd door het radarsysteem van het marinefregat. De Lynx-helikopter werd voor verder onderzoek ingezet en hierbij werden ladders in de skiffs opgemerkt. Ladders worden door piraten gebruikt om bij koopvaarders aan boord te komen. Vervolgens is de Tromp in volle vaart richting de skiffs gevaren.

Bootjes onderschept

Waarschuwingsschoten vanaf Hr. Ms. Tromp dwongen de beide aanvalskiffs tot stoppen. RHIBS (snelle motorboten), met aan boord eenheden van het Korps Mariniers, stelden de aanvalskiffs veilig. Daarna is ook de moederskiff onderschept. Onderzoek wees uit dat de ladders en andere verdachte materialen over boord zijn gegooid door de piraten.

De piraten zijn, volgens de richtlijnen van de Europese Unie, op de moederskiff geplaatst en richting de Somalische kust gestuurd. Er is voldoende voedsel en brandstof meegegeven om de Somalische kust te bereiken. De aanvalskiffs zijn conform de richtlijnen vernietigd door Hr. Ms. Tromp.

Operatie Atalanta

Hr. Ms. Tromp neemt momenteel deel aan de EU-operatie Atalanta. In totaal zijn meer dan 143 piraten ontwapend door de deelnemende eenheden van Operatie Atalanta. De Tromp heeft 73 piraten ontwapend. Door onder meer dit soort acties kunnen koopvaarders veiliger door het Somalisch Bassin varen.

Defensie

Natuurlijk mogen we trots zijn op de mannen en vrouwen die dit soort acties niet zonder gevaar voor eigen leven uitvoeren, dat spreekt vanzelf. Maar hoe zit het met het beleid? De piraten worden met een lunchpakketje en een jerrycan extra brandstof op hun bootje gezet zodat ze weer veilig naar huis kunnen varen. Alwaar ze bij de plaatselijke Gamma een paar nieuwe laddertjes gaan kopen, zich een volledig nieuw voorraadje van "andere verdachte materialen" plus een paar nieuwe bootjes aanschaffen en vervolgens weer vrolijk op rooftocht uitgaan. En dit allemaal volgens de richtlijnen van kampioen subsidieslurper de Europese Unie.

In het kader van het debat over de miljardenbezuinigingen die de burger in de komende kabinetsperiode weer eens mag ophoesten stel ik voor dit fregat de opdracht te geven elk piratenbootje inclusief piraten naar de bodem van de zee te verwijzen, de piraten gevangen te nemen en ergens in de regio te berechten, of het fregat terug te roepen. Een dergelijke verkwisting van belastinggeld is te gek voor woorden.

NB: Hr. Ms. Tromp is vernoemd naar de beroemde admiraals Maarten Harpertszoon Tromp en zijn zoon Cornelis Tromp. Maarten Tromp was in het begin van zijn carrière tot tweemaal toe door piraten gevangengenomen en als slaaf verkocht. In 1634, toen zijn blokkadevloot heimelijk 's-nachts door een schip Duinkerker kapers werd aangevallen, liet hij de bemanning aan zijn ra's ophangen en voer zo voor Duinkerken langs ter afschrikking. Onze zeehelden zullen zich wel in hun graf omdraaien nu hun naamgenoot meewerkt aan het creëren van draaideurpiraten.