zaterdag 19 september 2009

Doofpotjournalistiek...

19 september 2009

Rellen in Brussel, koppen diverse Nederlandse kranten. En dan? Dan begint in de oude media het grote verdoezelen.

Spitsnieuws en De Telegraaf vermelden alleen voorzichtig: "De sfeer is al enige tijd gespannen in bepaalde delen van Brussel-West, en dan met name in de deelgemeente Molenbeek. Daar wonen circa 80.000 mensen, onder wie veel laag-opgeleide allochtonen." Vervolgens citeren ze korpschef Johan de Becker die in de krant De Morgen stelt dat criminelen waarschijnlijk achter de ongeregeldheden zitten. Zij zouden de jongeren ophitsen tegen de politie.

Het AD vermijdt vandaag zelfs angstvallig alle referenties aan allochtonen en bazelt wat over "schermutselingen tussen relschoppers en dienders."

Trouw bericht op de website alleen over de rellen van eerder deze week en beperkt zich ook tot uitdrukkingen als "relschoppers". Ethniciteit en/of andere achtergronden worden door de Nederlandse "oude media" angstvallig onder het tapijt geveegd.

Bij de nieuwe media ligt de zaak even anders. Het Vrije Volk linkt onder het kopje "Ondertussen, bij de buren" naar diverse videoclips.De gebruikelijke taferelen van moslimjongeren die weer eens de confrontatie aangaan met de politie.Politie die van hogerhand het bevel krijgt niet hard of zelfs helemaal niet op te treden.

De lezer, door ervaring wijs geworden, leest de werkelijke feiten bij vage berichten over "relschoppers" en "jongeren" zo langzamerhand wel tussen de regels, hetgeen vaak duidelijk blijkt uit de lezersreacties onder zulke artikelen. Wat er dan weer toe leidt dat de betreffende krant de mogelijkheid om te reageren preventief uitgeschakelt. Tja...

De oude media, die het verspreiden van waarheidsgetrouw nieuws toch als primaire taak zouden moeten zien, laten het regelmatig flink afweten. Dat we niet helemaal onwetend zijn hebben we vrijwel uitsluitend aan de nieuwe media te danken.

Voor wie nieuws wil in plaats van propaganda: zeg uw abonnement op de doofpotjournalisten op en koop een computer...

Update: Dat dit niets nieuws is blijkt wel uit het volgende artikel: Civil War in Europe – Hardly Mentioned in the Press (Engels)