maandag 18 maart 2013

De ziel van Europa

Geplaatst door Victor van der Sterren op 17 maart, 2013 - 15:14

Dat de situatie van een klein land als Cyprus heel Europa in paniek kan brengen spreekt boekdelen. Eens te meer blijkt het failliet van de EU—en dat besef groeit in alle landen.

De EU is vanaf het begin een stupide project geweest. Dat is al keer op keer gezegd, ook door mij, en ik denk niet dat ik de hele argumentatie die ik er voor heb nog eens hoef te herhalen. U kunt het gemakkelijk teruglezen. Het feit is dat het hele idee van “éénwording” nooit verstandig was. Het is niet “een goed idee dat verkeerd is uitgevoerd”; het is gewoon het meest imbeciele plan dat dit continent heeft meegemaakt sinds Hitler aan de macht was.

Economische samenwerking was prima. Handelsvrijheid is helemaal top. Maar politieke unie is een ramp. Wat Europa groots heeft gemaakt, door de eeuwen heen, was de diversiteit van cultuur en bestuur. De Eurofederalisten, die streven naar de Verenigde Staten van Europa, willen die prachtige diversiteit helemaal uitstampen. Daarmee verscheuren ze de kleurrijke ziel van dit continent. En dáár gaat het mij om. Ik wil het met u hebben over onze identiteit.

In theorie klinkt het vast leuk, hoor, al die schaalvergroting. Het is een beetje hetzelfde als de schaalvergroting die ons kabinet wil opleggen aan provincies en gemeenten. Eigenlijk… laat dat “beetje” maar weg. Het is precies dezelfde truc, en ik vermoed zelfs dat het een soortgelijk achterliggend doel heeft. Het doel om identiteit te verwoesten. Denk daar maar eens over na: mensen voelen zich verwant met hun gemeenschap. Met hun regio, met hun dorp, met hun lokale verbanden. Als je die sloopt, dan sloop je een volk.

Lees meer op: De Standaard