maandag 26 mei 2014

Portugal Post bonuseditie: antisemitische aanslag in Brussel


'We zijn het stadium van de dialoog voorbij, vrees ik'

: 26-05-2014 13:01 uur

Tijdens het schrijven van Brussel: Eurabia in 2006 woonde ik om de hoek van het Joods Museum in Brussel. Ik ben er een paar keer binnen geweest. Het is een wat tam en saai museum, zeker in vergelijking met het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Ik liep er dagelijk langs maar zag er zelden mensen naar binnen gaan. Voor het museum staan betonblokken tegen aanslagen en de hele Miniemenstraat hangt vol met camera’s.

De Marollen is een interessante volkswijk, ingeklemd tussen de kale kak en de antieknichten van de Zavel, de vlooienmarkt op het Vossenplein en de enorme kasba van Brussel die in de Marollen begint. De gezellige volksbuurt, waar Toots Tielemans opgroeide, wordt al decennia lang geteisterd door Marokkaanse en Algerijnse kansjongeren (dealers, junkies, winkeldieven, straatrovers, potenrammers, fietsen- en autodieven etc.).

‘Ik las ergens een tweet van een Brusselse muslima die schreef: ‘Zo’n laffe aanslag kan nooit het werk zijn van een moslim’


De dader verdween na de aanslag op zijn gemakske de Marollen in en hoefde alleen maar zijn petje af te zetten om ongemerkt en onopvallend in de kasba te verdwijnen.

Tot de stembussen zondagmiddag dicht gingen, bleven de autoriteiten zeggen dat het niet zeker was dat het om een aanslag ging. En mocht het stomtoevallig toch om een aanslag gaan, dan was nog lang niet bewezen dat die aanslag een antisemitisch karakter had. Misschien had de dader zich vergist in de lokatie en moest hij bij de Delhaize-supermarkt zijn.

Lees verder op:The Post Online