zaterdag 5 juni 2010

De mythe van het ‘beleg van Gaza’

By • Jacob Shrybman

Nauwelijks drie dagen nadat er iemand in het zuiden van Israël werd gedood door een Kassamraket bezocht Ban Ki Moon, secretaris-generaal van de VN, zondagochtend de Gazastrook en verklaarde tegenover de inwoners van Gaza: ‘Wij staan achter jullie.’ Ban riep op om de zogenaamde blokkade van het door terroristen gecontroleerde gebied op te heffen. Je kunt je afvragen welke blokkade Ban bedoelde, als je bedenkt dat er alleen al in 2009 voor zo’n 738.576 ton aan humanitaire hulp het gebied werd binnengebracht. (vetdruk Antivenin)

Hoe is het mogelijk dat de Verenigde Naties spreken over hetbestaan van een ‘Belegering van Gaza’? Na afloop van een militaire operatie, die op een bevolking van 1,5 miljoen mensen (naar wordt aangenomen) 1.300 slachtoffers kostte, hebben de VN tweehonderd miljoen dollar aan de Gazastrook geschonken. Haïti, waar als gevolg van het natuurgeweld naar schatting 230.000 mensen zijn omgekomen en meer dan drie miljoen slachtoffers overleven, kreeg van de VN slechts tien miljoen dollar... Daarbij moet natuurlijk worden aangetekend dat de mensen in Haïti zich niet schuldig hadden gemaakt aan tien jaar van voortdurende aanvallen op een nabijgelegen, onschuldige burgerbevolking - en dat zij het slachtoffer werden van een natuurramp.

De internationale gemeenschap huldigt zonder blikken of blozen de leugen van een door Israël gevoerde belegering van de Gazastrook en negeert daarmee de feiten op de grond. Al vele jaren komt er in grote hoeveelheden humanitaire hulp Gaza binnen. Ook na afloop van Operatie ‘Cast Lead’ was dit het geval. In 2009 kwamen er 30.576 vrachtwagens met hulpgoederen het gebied in. In hetzelfde jaar werd er voor 4.883 ton aan medische materialen naar de Gazastrook gebracht.Ook nu (maart 2010) blijft dit doorgaan; in de afgelopen maand bijvoorbeeld, zat er een compleet CT-scanapparaat bij.

De Gazastrook wordt omschreven in termen als ‘de grootste gevangenis ter wereld’, waarbij wordt gesuggereerd dat de inwoners niet in staat zouden zijn om het gebied te verlaten. In 2009 passeerden 10.544 patiënten met hun begeleiders de grens, om vervolgens in Israëlische ziekenhuizen te worden behandeld. Alleen al in de afgelopen weken zijn er bijna vijfhonderd patiëntenmet hun begeleidersvanuit Gaza naar Israël gekomen voor een medische behandeling.

Sderot Media Centre