donderdag 25 september 2008

Bloggers: de nieuwe dissidenten

Marianne Mikko, Estisch Europarlementariër en lid van de Sociaaldemocratische Partij van Estland maakt zich zorgen dat een groeiend aantal individuen met “kwaadaardige bedoelingen of verborgen agenda’s” gebruik maakt van blogs. Ze heeft een voorstel ingediend dat bloggers zou verplichten zich te identificeren en sommige populaire blogs zou dwingen hun belangen openbaar te maken.

"We hoeven de exacte identiteit van de bloggers niet te weten. Wat we nodig hebben zijn hun kwalificaties, een kwaliteitsmerk, openheid over wie er schrijft en waarom. Dit is nodig om er zeker van te zijn dat we de bron kunnen vertrouwen,” zei ze.

Uit een onlangs uitgelekt intern rapport van de Europese Commissie blijkt dat de EU in de strijd om de “hearts and minds” online het onderspit delft. “De blogs blijven in overweldigende mate negatief,’ vermeldde het rapport.

Brussel ligt nog steeds op koers om haar ideaal van een Europese superstaat te verwezenlijken. Ten koste van alles moet deze ondemocratische heilstaat, die in nauwe samenwerking met de islamitische landen paal en perk moet stellen aan de verderfelijke invloed van de VS, een feit worden. Dat de Europese burger naast de Eurofiele propaganda van de politieke elite beschikt over onafhankelijke bronnen van informatie wordt op z’n minst als “unhelpful” gezien. Vandaar deze eerste stap in de “search and destroy”-missie van de EU met als uiteindelijk doel de bloggers het zwijgen op te leggen.

De actie van vandaag zal niets bijdragen aan de populariteit van de EU. Integendeel, juist door dit soort zaken begint Brussel steeds meer gelijkenis te vertonen met Moskou, waar politiek onwelgevallige meningen met alle mogelijke middelen werden en worden onderdrukt. Het schrijven over controversiële zaken brengt in de huidige maatschappij, waarin bepaalde groepen geweld niet schuwen, risico’s met zich mee voor de schrijvers persoonlijke veiligheid (wat op zich al een levensgroot schandaal is). Anonimiteit is voor veel bloggers dan ook van levensbelang. Het feit dat Brussel zijn eigen belangen boven de levens van de Europese burger stelt zegt al genoeg. De blogger is de nieuwe dissident. Het wachten is straks op een Europese goelag.

Zie ook: Euro-MP's to vote on anonymous blog ban