zondag 30 juni 2013

Egypte bevindt zich op de rand van een burgeroorlog

Mohammed Morsi is een jaar in functie en leidt het land steeds dieper in de chaos. Zijn resultaat is verwoestend. Ook de oppositie is niet in staat om zichzelf en de staat uit het moeras te trekken.
 
Een jaar na de ambtsaanvaarding door Mohammed Morsi staat Egypte aan de afgrond. Erger nog: als het land een mens zou zijn, hing het aan beide armen aan de rots, terwijl het gewicht van zijn lichaam hem naar beneden zou trekken. Sinds 30 juni 2012 heeft de president niets kunnen verbeteren: de economie ligt op zijn gat. De situatie van de mensenrechten lijkt op die van zijn voorganger Moebarak en van een democratisering van de sinds jaar en dag autoritair geleide staat kan alleen diegene spreken die tot het kamp van de Moslimbroeders behoort.
 
Keken de Egyptenaren na de val van Moebarak nog hoopvol naar de toekomst, nu lijken ze merendeels op een naar haat hongerende troep wolven. Wie is er in deze situatie dan nog verbaasd dat de oppositie van de “bezetting” van het land spreekt, waarvan het land “gezuiverd” zou moeten worden? Morsi´s volgelingen vallen hun critici opnieuw als “ongelovigen” aan, die de duivel in het land gebracht zouden hebben. Beide zijden knutselen al weken om de woede van hun aanhangers t gebruiken om het desbetreffende andere kamp te verzwakken. Niet weinig oppositionelen dromen van vervroegde verkiezingen, die de president uit zijn paleis moeten vegen.