vrijdag 1 maart 2013

Nederland: corruptie op niveau

Door:

'Dan leg ik hen dus uit hoe het werkt in Nederland, dat er geen corruptie heerst in Nederland, dus dat ik niet iemand kan omkopen om een visum te regelen', antwoordde de voormalige Volkskrant-correspondent in Afghanistan Natalie Righton toen Paul Witteman informeerde naar de vrienden die ze achterlaat in Afghanistan (Pauw & Witteman, 11-2-2013). Nee, zo werkt het doorgaans niet in Nederland. In de corruptie-index van Transparancy International behoort Nederland al jaren tot de top tien van minst corrupte landen. Hoe werkt het dan wel in Nederland?

Als Joop van den Ende bang is dat de btw-verhoging voor theaterkaartjes zijn producties schaadt, dan regelt hij dat even in een onderonsje met premier Rutte. Als er op Koninginnedag een boot vol (oud-)politici als Mark Rutte, Jan Kees de Jager, Ed Nijpels en Joop Wijn door de Amsterdamse grachten vaart, dan kan het maar zo dat die boot is geregeld door Aegon-directeur Jan Driessen. Jan Driessen is VVD'er en adviseur van Rutte. Aegon is het verzekeringsbedrijf dat met de woekerpolissen zo innovatief meegraaide in de beurs van goedgelovige burgers en in 2008 namens diezelfde burgers werd verwend met 3 miljard euro staatssteun. Als de KPN meer geld moet verdienen, dan heeft Tweede Kamerlid en voormalig KPN-medewerker Afke Schaart (VVD) een luisterend oor. Als de lobbyisten de Eerste Kamer zouden verlaten, dan zouden er nog maar weinig senatoren overblijven.
 
In de wereld van zorg (Maevita), onderwijs (Amarantis), woningbouw (Rochdale, Vestia) en vastgoed (Bouwfonds) zijn de sociaaldemocraten veel sterker vertegenwoordigd dan in bovengenoemd rijtje. In deze voorheen door idealen gedreven wereld blijkt wat tegenwoordig het 'eerlijke verhaal' is: dat de posities met de meeste mogelijkheden voor exhibitionistische zelfverrijking eerlijk verdeeld moeten worden.
 
Lees meer op: Amsterdam Post