zondag 23 december 2012

Henryk Broder: “We beleven de laatste dagen van Europa”


(Door: Henryk M. Broder)
 
Voor de schrijver Henryk M. Broder is de EU de grootste poging tot een ont-democratisering van de samenleving sinds het einde van de Sovjet-Unie. Hij geeft haar daarom geen overlevingskans – ook al willen de gasten op de Titanic niets horen over de ijsberg waar het oude continent op aanstuurt.
 
Beste Europeanen,
 
Een oud Russisch spreekwoord zegt: “Er bestaan geen lelijke bruiden, er bestaat alleen niet genoeg wodka.” Dat geldt niet voor de economie. Je kunt geen slechte economische stemming mooipraten, zelfs niet als je het bedrijfsfeest in een Hongaarse hoerenkast houdt. Slecht blijft slecht. Je kunt ook niet in alle rust en gemoedelijkheid “Oh, prachtige kersttijd” zingen als je weet dat bij de buurman de ut in brand staat. Want je bent bang dat het vuur of naar je eigen huis zal overslaan of dat je de dakloos geworden buren bij je zult moeten opnemen en verzorgen. Moeilijk te zeggen welk vooruitzicht op iemand als erger over komt.
 
We beleven de laatste dagen van Europa. Niet in fysieke, maar eerder in filosofisch-metaforische zin. Zoals Karl Kraus in zijn in 1922 verschenen monumentale werk “De laatste dagen van de mensheid” voorspelde, zo liggen “De laatste dagen van Europa” onmiddellijk voor ons. Nee, ze liggen er niet gewoon, ze springen als het ware op ons af.