donderdag 8 januari 2009

Hamas en de kindertjes in Gaza

Met flink wat hulp van de internationale media lukt het Hamas en de islamitische wereld weer eens aardig de dode kindertjes van Gaza als wapen te gebruiken tegen Israël.

Voor Hamas zijn burgerslachtoffers, vooral kinderen, niet meer dan een onderdeel van hun PR-arsenaal. Het plaatsen van wapens, explosieven en strijders tussen de burgerbevolking heeft voor de organisatie alleen maar voordelen. Vaak weerhoudt het Israël van een aanval. Mocht die aanval er toch komen, dan leidt het aantal burgerslachtoffers, op dramatische wijze vastgelegd door sympathiserende "journalisten" en soms aangevuld met extra lijken uit het lijkenhuis, over de hele wereld gegarandeerd tot een veroordeling van Israël. Win-win.

Voor Hamas zijn de kinderen in Gaza niets meer of minder dan een middel om hun doel te bereiken: de volledige vernietiging van de "Zionistische entiteit". Ze gebruiken ze als propagandamiddel, hersenspoelen ze van jongs af aan met een intense haat voor de joden en de staat Israël, en offeren ze achteloos op om hun militaire middelen en strijders te beschermen. Mochten ze onverhoopt overleven dan zijn ze welkom in de gelederen van Hamas als de volgende lichting "vrijheidsstrijders". Opnieuw: win-win.

Deze tactiek levert alleen resultaat op door de medewerking van de wereldwijde media. Nieuwsorganisaties, kranten en televisieprogramma's die vol ijver over elke in Gaza geplengde (krokodillen)traan rapporteren, zwijgen vaak als het graf over het lanceren van raketten bij een VN-school of vanaf daken van appartementen, over de opslagplaatsen van munities en explosieven in moskeeën, huizen en scholen. Het is vooral de stemmingmakende berichtgeving van de internationale media die Hamas in staat stelt te profiteren van hun walgelijke praktijken. De internationale media zijn op zijn minst medeschuldig aan het succes en dus aan het in gebruik blijven van deze tactiek.