donderdag 27 juli 2017

'IS'ers uit Syrië zijn de SS'ers van nu'

InterviewOorlogsverslaggever Harald Doornbos is terug van een riskante reportage in Raqqa, de belegerde hoofdstad van IS. 'Een knal, en ineens zag ik mijn vrouw in een rookwolk zitten.'

Zeker, de trip was gevaarlijk. Maar hij moest ernaartoe, vertelt Doornbos, samen met zijn vrouw, die voor de Arabische tv werkt. ,,Raqqa is de eerste stad die Islamitische Staat (IS) veroverde, de zelfverklaarde hoofdstad van het kalifaat. En dan nu omsingeld en aangevallen door anti-IS-troepen. Heel symbolisch allemaal. Het begin en het einde. Daar wil ik als journalist graag bij zijn."

Hoe heb je het gebied weten te bereiken?

,,Dat was extreem ingewikkeld. Raqqa ligt in centraal Syrië, afgesloten van alle kanten. Ik kan niet precies vertellen hoe het is gelukt, want dat ligt politiek allemaal extreem gevoelig, maar we hebben in elk geval aan niemand iets betaald. Wel heb ik het statief van de camera achtergelaten in Syrië. Dat was allemaal te zwaar om mee te zeulen tijdens de lange voettochten. Ik heb nog steeds spierpijn van al dat gesjouw met 30 kilo bepakking."

Lees verder>>>