zondag 25 oktober 2009

Zó multicultureel is de islam...

De islam heeft zijn ware monoculturele gezicht weer eens laten zien, deze keer in Maleisië.

R&B ster Beyoncé Knowles heeft een gepland concert in Maleisië uitgesteld na beschuldigingen van de streng islamitische oppositiepartij PAS dat de show immoreel zou zijn. De partij wilde het concert afblazen omdat het "sexy Westerse optredens" zou promoten. Er zou te veel worden gedanst, en te veel bloot worden getoond. Het is de tweede keer dat een concert van Beyoncé in Maleisië niet doorgaat. In 2007 zegde ze haar optreden in Kuala Lumpur af, volgens kringen rond de zangeres uit protest tegen de strenge kledingvoorschriften, en trad in plaats daarvan op in Jakarta, Indonesië.

Beyoncé is niet de enige artiest die in Maleisië tegen de islamitische zedigheidvoorschriften à la de sharia aanloopt. Ook Gwen Stefani en Avril Lavigne zagen zich genoodzaakt hun kleding aan te passen, en Mariah Carey wisselde tijdens een optreden in 2004 geen enkele keer van kostuum, maar nam genoegen met een spijkerbroek en top. De Pussycat Dolls trokken zich in 2006 niets van de voorschriften aan en kregen prompt een boete opgelegd. Vorige maand verbood Maleisië de moslims in het land een concert van de Amerikaanse band Black Eyed Peas te bezoeken omdat het concert gesponsord werd door bierbrouwerij Guinness. Het verbod werd later ingetrokken, maar een hooggeplaatste overheidsfunctionaris zei dat het besluit om het concert wel of niet bij te wonen aan "ieders gezonde verstand" werd overgelaten.

In Maleisië is rond 60% van de bevolking moslim, verder bestaat de bevolking uit boeddhisten (19%), christenen (9%), hindoes (6%) en diverse Chinese religies. Het juridische systeem in Maleisië is gebaseerd op het Britse gewoonterecht, het islamitische recht (sharia) geldt voor moslims aangaande familierecht of religieuze zaken. En concerten blijkbaar. En dan meteen ook maar voor niet-moslims en buitenlandse artiesten.

Echt multicultureel, die islam...