maandag 19 januari 2009

Turkije en de EU

Het lidmaatschap van de EU is voor de Turkse premier Tayyip Erdogan een topprioriteit. Dat zei hij vanmorgen op een bijeenkomst in Brussel.

Hij ging ook in op de kritiek die zijn land krijgt uit sommige EU-landen. "Die kritiek heeft een negatieve uitwerking op de steun in mijn land voor aansluiting bij de EU", aldus de premier. Erdogan sprak vandaag verder ook over de positie van Hamas in de Gazastrook. Hamas, zo zei de Turkse premier, heeft de verkiezingen gewonnen. "We moeten ze niet in een hoek drukken. Op die manier creëer je extremisme. Als je ze een kans geeft, zie je vanzelf of ze het aankunnen. Als ze er niet in slagen het land goed te leiden, zullen ze de volgende verkiezingen verliezen", aldus Erdogan.

Een paar dagen geleden schreef lezer Winston 06 in Istanboel, Turkije, op littlegreenfootballs.com het volgende:

Groeten & de beste wensen voor iedereen vanuit Istanboel, Turkije.
Na het staakt-het-vuren van Israël gingen de mensen hier na 2 am de straat op en scandeerden anti-Israëlleuzen. Bovendien stroomden ze naar de moskeeën om te bidden voor Hamas. Daarmee weten we wat we aan dit lid van de NAVO hebben. Ik vraag me af hoe Turkije er over 10 jaar aan toe zal zijn. Het islamisme is hier in volle gang. Het secularisme is in gevaar.

Winston06 (comment 194)

Nog een paar opmerkingen van Recep Erdogan:

“Je kunt niet seculier en moslim tegelijk zijn. De anderhalf miljard moslims in de wereld wachten op de opstand van het Turkse volk. We zullen in opstand komen. Met goedkeuring van Allah zal de rebellie beginnen.”

"De minaretten zijn onze bajonetten, de koepels onze helmen, de moskeeën onze barakken en de gelovigen onze soldaten."

"Turkije willen beschrijven als een gematigde islamitische staat is oneerbiedig tegenover de islam zelf. De gematigde islam bestaat niet. Islam is islam."

Het wordt tijd dat onze politici onder ogen zien dat Turkije geen aanwinst is voor de EU maar een duidelijk gevaar vormt en de onderhandelingen over toetreding permanent stopzetten.

Update: O, gaan we nu dreigen? EU-toetreding: Turkije dreigt gaspijp te schrappen Ja, dat is altijd al een favoriete tactiek van Mohammed de karavaanrover en zijn volgelingen geweest...