maandag 29 december 2008

De "onschuldige burgers" van Gaza

Even een voorbeeld van de stiekeme manier waarop de media, in dit geval NRC Handelsblad, de mening van zijn lezers probeert te beïnvloeden ten gunste van de "onschuldige burgers" van Gaza.

Uit "Offensief Israël eist vele levens" op nrc.nl van vandaag:

"In totaal hebben Palestijnse raketten uit de Gazastrook sinds 2000 minder dan 20 levens geëist in Israël."
Och, 20 doden in 8 jaar, dat klinkt alsof het eigenlijk nog best meevalt, nietwaar? En over de honderden gewonden, de duizenden getraumatiseerde burgers en de materiële schade praat nrc al helemaal niet natuurlijk. Om vervolgens in de volgende zin de lezer onder de neus te wrijven wat pas écht erg is:
"Volgens de VN-hulporganisatie UNRWA zijn bij het Israëlische offensief zeker 51 burgerdoden gevallen."
Nee maar, 51 burgerdoden in een paar dagen, dát is pas erg. Proeft u de disproportionele wraakoefening van de Israëlische onderdrukker op de onschuldige burgers van Gaza ook al uit deze woorden? Wie er eenmaal op gaat letten komt dit soort gluiperige opmerkingen overal tegen.

En hoe onschuldig zijn die burgers eigenlijk? Nog maar twee weken geleden woonden tienduizenden van diezelfde gewone burgers van Gaza een reusachtige Hamas-rally bij en bejubelden ze de Qassam-raketten die dagelijks op Israël werden en worden afgeschoten. Als entertainment was er een afschuwelijk "toneelstukje" waarin een Palestijn, gekleed als de tweeëneenhalf jaar geleden gekidnapte Israëlische soldaat Gilad Shalit op het toneel werd "vernederd".Hamas is door de bevolking van Gaza gekozen, Hamas wordt alom gesteund en bejubeld voor zijn "verzet" tegen de gehate "Joodse entiteit". De tranen en het geweeklaag komen pas los als Israël terugslaat. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. En misschien bij de volgende verkiezing niet meer op Hamas stemmen...

Bron: little green footballs