zondag 2 maart 2008

Waar trek je de grens, Jan-Peter?

Onze normen-en-waarden-premier maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de Wilders-film. Stel je voor dat het handhaven van het grondwettelijk vastgelegde recht op vrije meningsuiting ertoe zou leiden dat onze economische belangen worden geschaad. Dat er slachtoffers gaan vallen. Hij vindt dat Wilders zijn verantwoordelijkheid moet nemen en nog maar eens goed moet nadenken over de gevolgen.

O echt?

Staat er soms in de grondwet dat onze vrijheid van meningsuiting afhankelijk is van de goedkeuring van de Grootmoefti van Syrië? Staat er vermeld dat de ayatollahs van Iran inspraak hebben in wat wij hier in Nederland kunnen zeggen, schrijven of filmen? Ik dacht het niet. Je hebt vrijheid van meningsuiting, of je hebt die niet. Onze vrijheid van meningsuiting is het resultaat van honderden jaren bloed, zweet en tranen, we zouden wel gek zijn om die te laten inperken door de edicten van een krijgsheer uit de zevende eeuw.

Inderdaad, het zou jammer zijn als onze economische belangen worden geschaad. En helemaal als er slachtoffers gaan vallen. Maar is dat nu echt waar het hier om draait? Of gaat het hier om islamitische dwingelanden die al 1400 jaar bezig zijn de wereld hun wil op te leggen en nu toevallig vinden dat wij aan de beurt zijn? Stel dat we toegeven; stel dat er een of andere flut-reden gevonden kan worden om te zorgen dat Fitna niet wordt getoond. Dacht je dan echt dat het afgelopen was? Dat “ze” ons verder met rust zullen laten? Toegeven is vragen om de volgende eis. En de volgende. En de volgende.

Waar trek je de grens, Jan-Peter?

We hebben al gezien dat je die grens niet trekt bij ouden van dagen die met een hek moeten worden beschermd tegen Marokkaanse straatterroristen. Bij Nederlandse vrouwen die voor “hoer” worden uitgescholden. Bij mensen die uit hun buurt worden weggepest. Bij homo’s die in elkaar worden geslagen. Bij moslima’s die door hun familie worden geterroriseerd omdat ze zich niet islamitisch genoeg gedragen. Bij mensen, zelfs volksvertegenwoordigers, die dag en nacht beveiligd moeten worden. Over slachtoffers gesproken.

We hebben ook al gezien dat je de grens niet trekt bij allochtone straatterroristen die uit pure wraak rellen, andermans eigendommen vernielen en auto’s in de fik steken. Bij winkeliers die keer op keer door "lichtgetinte" daders worden overvallen. Bij allochtonen die ondanks alle geboden kansen een groot deel van de criminaliteit in ons land voor hun rekening nemen en zwaar oververtegenwoordigd zijn in het uitkeringencircuit. Over schade aan economische belangen gesproken.

Geef toe en de eisen zullen blijven komen. Aparte zwemuurtjes voor islamitische vrouwen zijn al niet meer genoeg, nu moet er met de boerkini tussen het gewone publiek worden gezwommen. Weer een stukje sharia in onze openbare ruimte ingevoerd. Hoofddoekjes voor politieagenten. Wég met die spaarvarkentjes bij de bank. Halal eten op scholen en in kantines. Geen Sinterklaas meer in de wijk. Vrouwelijke doktoren voor moslima’s of er vallen klappen. Dreigen met geweld werkt immers uitstekend in Nederland.

Waar trek je de grens, Jan-Peter?

Bij de eis van censuur op elke kritiek op de islam? Geen blote schilderijen meer in musea? Scheiding van mannen en vrouwen in het openbaar vervoer? Verplichte koranles op alle scholen? Nederlandse vrouwen ook allemaal een hoofddoek? Verbod op kerkklokken luiden? Wettelijk toestaan van veelwijverij? Besnijdenis van vrouwen in het basispakket?

Hoe lang blijf je om de peace in our time te bewaren met je pootjes omhoog op je rug liggen?